El Pla d’Actuació per a les Biblioteques: un mandat ple de mancances

EL PLA D’ACTUACIÓ PER A LES BIBLIOTEQUES: UN MANDAT PLE DE MANCANCES

Companyes, companys,

El passat 2 de març es va fer la presentació dels objectius del Pla d’actuació 2023 de la Gerència de Serveis de Biblioteques amb la presència del diputat Joan Carles García Cañizares. Aquest últim s’acomiadava del seu mandat amb lloances cap a les biblioteques i el personal que hi treballa, recordant que són “essencials” i que van ser les primeres en obrir després de la pandèmia i són “els espais públics més visitats, estimats i valorats del país”  i que les bibliotecàries “sobrepasseu la feina que se us encomana”.

Afirmacions totalment certes i amb les que estem bàsicament d’acord. El que no s’ha mencionat és que les biblioteques van ser els últims equipaments no essencials que van tancar, tot just ara fa 3 anys, que van donar servei durant tota la pandèmia i que, un cop incorporades a la feina, se’ls nega a les seves empleades la possibilitat de teletreballar en la modalitat de presencial mixt. Evidentment, el personal de la Xarxa de Biblioteques sobrepassa la feina que se’ls encomana. El que no es menciona pas tampoc són les conseqüències d’això: sobrecàrrega de feina, jornades maratonianes, augment de riscos psicosocials, etc.

Manifestem la nostra preocupació per la situació del personal de la Xarxa de Biblioteques. Sempre que reclamem més personal a les biblios, des de la Corporació i la Gerència se’ns contesta que actualment es compleixen els estàndards pactats. La realitat, però, és molt diferent, ja que els Ajuntaments sovint no cobreixen el personal tècnic auxiliar i la resta de l’equip ha de cobrir les hores i la feina d’aquestes treballadores. Per no parlar del personal dels bibliobusos, que acumulen hores en escreix cada mes. A més a més, des de la Gerència es promouen i elaboren projectes nous que sobrecarreguen encara més el personal de la Xarxa, sense plantejar-se augmentar la plantilla per tal que les bibliotecàries puguin dur-los a terme i no morin en l’intent. Només s’han incorporat a la plantilla de la Xarxa 6 noves places de la nova categoria de personal itinerant (2 per al nou servei bibliotecari a municipis petits). Això sí, tenim una plaça nova d’assessora, les itinerants treballen més hores i un objectiu nou per a externalitzar el servei virtual d’atenció a l’usuari.

I clar, si no hi ha manca de personal, no pot haver-hi riscos psicosocials. Un dels objectius del pla és Donar resposta als resultats de l’informe de riscos psicosocials. Ens preguntem de què serveix aquest objectiu quan no s’han aplicat les mesures actuals derivades de l’anterior informe de riscos psicosocials de l’any 2018. Ara hi ha una voluntat real d’aplicar-lo?

Si fem una mirada als últims quatre anys en matèria de biblioteques veiem que la Corporació no ha mostrat una voluntat per millorar les condicions de treball del personal de la Xarxa. Primer va ser la Comissió XBM (https://bit.ly/3dF6ukM), en la qual només es podia parlar del control horari del personal, i que va concloure amb aquesta sorprenent afirmació:  les treballadores de la Xarxa treballen menys hores que la seva jornada teòrica. Frase que marcava el punt i final d’aquesta Comissió.

Hem reclamat per activa i per passiva tractar la problemàtica del personal de la Xarxa de Biblioteques, fins que se’ns convocà a la Mesa de Negociació de personal funcionari el dia 2 de novembre. La nostra sorpresa va ser que se’ns digués que tots els temes que estàvem plantejant o bé no existien o bé ja estaven resolts a través dels grups de treball que s’havien format a la Gerència (http://bit.ly/3ldpDRx).

La Corporació i la Gerent ens volen fer pensar que aquests quatre anys han fet molt bé la seva feina, però el nostre parer és que només han empitjorat les condicions de treball del personal de la Xarxa:  han augmentat la jornada de les itinerants, han negat la possibilitat de teletreball a les bibliotecàries i han afirmat que treballen menys hores de les estipulades a la jornada. Per no mencionar la quantitat de correus que els hem enviat que encara tenim pendents sense resposta. I ho fan a esquenes de la seu negociadora i la part social. Des de la CGT hem treballat per millorar aquestes condicions de treball i  ho continuarem fent.

Salut

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

Comissió de Biblioteques

15 de març del 2023

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.

Més info:

https://cgtdiba.wordpress.com/?s=biblioteques
https://cgtdiba.wordpress.com/biblios/

Advertisement
Aquesta entrada ha esta publicada en Biblioteques, Comunicats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s