Nota sobre la recent modificació normativa que afecta a les excedències voluntàries per incompatibilitats

NOTA SOBRE LA RECENT MODIFICACIÓ NORMATIVA QUE AFECTA A LES EXCEDÈNCIES VOLUNTÀRIES PER INCOMPATIBILITATS

Companyes, companys,

Us enviem aquesta nota per a fer-vos saber que hem estat informats darrerament pels RRHH de la Diputació que, a criteri dels mateixos, l’entrada en vigor de la recent LLEI 2/2021, del 29 de desembre, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic (https://bit.ly/3p303gG), i en concret el seu article 47.2 ens afecta plenament i és d’aplicació a la nostra corporació, en tant que entitat del sector públic. El canvi legislatiu operat per l’esmentat article 47.2 es detalla en la nota de la Direcció General de Funció Pública de la Generalitat que us adjuntem (aquí: https://bit.ly/3LOWJj9) i afecta, com diu l’encapçalament de la mateixa, a la regulació de la situació administrativa d’excedència voluntària per incompatibilitats.

El resum de les implicacions del mateix, el teniu en els darrers paràgraf de la circular de Funció Pública, allà on diu:

(…) l’objectiu de la mesura és desincentivar, en cap cas prohibir, que els funcionaris que hagin superat un procés selectiu o de provisió sol·licitin, a continuació de prendre possessió, l’excedència voluntària per tal de vincular-se amb un nomenament com a personal interí o contracte com a personal laboral temporal en un altre cos o escala de superior grup, subgrup o categoria professional.

Si aquests funcionaris sol·liciten l’excedència per passar a prestar serveis temporals com a personal interí o contractat laboral en altres cossos, escales o categories -circumstància que no es prohibeix- no se’ls pot concedir l’excedència voluntària per incompatibilitats sinó que s’haurà d’autoritzar, sempre que es compleixen els requisits legals (entre els quals, haver prestat serveis efectius en qualsevol de les administracions públiques durant un període mínim de cinc anys immediatament anteriors), una excedència voluntària per interès particular la qual cosa comporta, a diferència de l’excedència per incompatibilitats, la necessitat de romandre en aquesta situació durant un període mínim de dos anys. El funcionari, per tant, haurà d’assumir el risc que comporta el fet que pugui ésser cessat o acomiadat abans del termini mínim de permanència en la situació d’excedència per interès particular, atès que no podrà sol·licitar el reingrés fins que no hagi transcorregut aquest termini de dos anys.” (Els subratllats són nostres).

Aquesta modificació legislativa desactiva a la pràctica un dels pocs mecanismes encara disponibles per a la promoció interna del personal funcionari, més tenint en compte que la Diba continua, hores d’ara, sense implementar de forma efectiva l’acord sobre la Carrera Professional subscrit a la MGNmc el desembre del 2020 (https://bit.ly/3lBAD8z i https://bit.ly/2VT1u2s) i, per tant, negant aquest dret a la seva plantilla. La diferència amb aquest canvi legislatiu és que es passa de l’excedència per incompatibilitats que es donava ara a l’excedència voluntària per interès particular, i s’han de complir tots els requisits, de permanència sobretot. Si bé RRHH ens va traslladar que, igual que a la representació sindical, no els agradava el canvi, el faran complir en entendre que la Diputació entra dins del seu àmbit de l’aplicació, i ja s’han trobat amb un parell de casos de persones afectades a les quals han hagut d’informar.

El supòsit real que es deriva d’aquest canvi, a la pràctica, és que si tu ets funcionari/a i canvies de nomenament per passar a ser interí, has de tenir una excedència mínima de dos anys per poder tornar. Per tant, si durant aquest temps el nomenament interí que has anat a cobrir no passa a provisió reglamentària aleshores, simplement, pot passar que et quedis penjat. Si bé la Diputació, hores d’ara, no denega mai els reingressos al servei actiu, s’hauran de complir totes les fases i terminis d’aquest procés de reingrés. La problemàtica que provoca aquesta modificació normativa és que, com totes sabem, fins ara s’estaven utilitzant les borses de treball també com a mecanisme de “promoció interna”, i això deixarà de funcionar, sense que hi hagi una articulació adequada de mecanismes alternatius. Aquestes alternatives passen per activar realment la Carrera Professional a la Diputació i també les convocatòries pròpiament de promoció interna de personal funcionari. Això està en mans de la Diba, i és el que hauria de fer des de ja.

Continuem analitzant i valorant aquest canvi normatiu i totes les seves implicacions, per a tenir clar quines actuacions prendre al respecte. En tot cas, hem considerat important informar la nostra plantilla sobre el mateix, ja que és molt recent i per a molta gent ha passat inadvertit. Així ho hem fet amb la present nota.

Us seguirem informant…

Salut!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

21 de febrer del 2022

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí

Nota de Funció Pública, en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.

Advertisement
Aquesta entrada ha esta publicada en Carrera professional, Excedències, Jurídica, Promoció. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s