Què passarà a la Diputació un cop decaigui el Protocol de la COVID-19

QUÈ PASSARÀ A LA DIPUTACIÓ UN COP DECAIGUI EL PROTOCOL DE LA COVID-19

Companyes, companys,

Com sabeu, el proppassat dia 2 de juny es va acordar a la MGN de matèries comunes la darrera pròrroga del Protocol sobre la COVID que s’ha estat aplicant des del mes de maig del 2020 a la Diputació de Barcelona, i que ja havia estat prorrogat anteriorment en diverses ocasions. Amb aquest acord (que podeu consultar aquí: https://bit.ly/3C7rj1W), el Protocol perdrà vigència a partir del dia 15 de setembre, donant lloc així a partir de l’endemà, dia 16, a un període transitori fins a que la Diputació hagi establert les condicions per a l’aplicació efectiva de l’anomenat “Acord pel qual es regula, de manera inicial, la prestació de serveis en la modalitat de teletreball a la Diputació de Barcelona”, subscrit a la MGNmc el 21 d’abril del 2021 (i que podeu consultar aquí: https://bit.ly/3Eb7msG).

Sobre tot això ja us vam informar en un comunicat nostre que vam difondre el 3 de juny (el teniu aquí: https://bit.ly/3cQSNPf; apartat “NOVA I, PROBABLEMENT DARRERA, PRÒRROGA DEL PROTOCOL SOBRE LA COVID”), i també ho va fer la pròpia Diputació en una comunicació adreçada a tota la plantilla el 27 de juliol sota l’encapçalat “Calendari i properes accions: avancem cap al teletreball”, en els següents termes:

Com hem d’organitzar el treball a partir del moment que deixi d’estar vigent el Protocol actual i s’iniciï el període transitori fins que s’implementi plenament el teletreball?

D’entrada convé assenyalar que la data concreta d’inici del període transitori a què es refereix el paràgraf anterior, depèn de l’evolució de la pandèmia i de les instruccions de les autoritats sanitàries. A hores d’ara, i d’acord amb el que preveu l’Acord (…) de 2 de juny de 2021 (…) la data d’inici del període transitori s’ha establert el 16 de setembre. L’evolució de la crisi sanitària determinarà si es pot o no mantenir aquesta data.

La Comissió Tècnica es reunirà el 7 de setembre de 2021 per valorar l’adequació de les mesures a la situació de la crisi sanitària vigent, en cas que fos necessari adaptar-les a fi de garantir la seguretat i salut dels empleats i empleades de la Diputació de Barcelona.

En aquesta data, el personal que ocupi llocs de treball presencials, és a dir, aquells l’activitat dels quals no pot desenvolupar-se mitjançant sistemes de treball en remot, s’haurà de reincorporar amb les condicions que estableixi la seva tipologia de jornada, pel que fa a la durada i el torn assignat; sempre que ho permeti l’evolució de la crisi sanitària.

Els llocs de treball que es poden dur a terme a distància, es mantindran en la modalitat no presencial, tot i que es podrà combinar, puntualment, amb jornades presencials per necessitats del servei o bé, voluntàriament, quan l’empleat o l’empleada sol·liciti al comandament assistir presencialment al centre de treball.

En tots els casos, els responsables de cadascun dels serveis han de garantir el manteniment de la distància mínima interpersonal (1,5 metres) en els centres de treball i s’han de mantenir les mesures de prevenció i seguretat corresponents.”

La setmana passada, els dies 7 i 10 de setembre, es van celebrar dues reunions de la Comissió Tècnica del Protocol, en la qual hi participa la CGT, juntament amb la resta de sindicats amb representació a la Diba. En aquesta es van acabar de posar en comú i definir criteris per a la correcta implementació d’aquest acord del 2 de juny, i per a aquest període transitori que comprendrà el lapse de temps que hagi de transcórrer entre la pèrdua de vigència del Protocol i l’inici de l’aplicació efectiva de l’acord sobre teletreball. Alguns aspectes que volem destacar sobre el mateix i que considerem importants:

  • Tothom hauria de tenir clar (començant pels comandaments) que en cap cas no s’ha de produir ni es produirà un retorn massiu al treball presencial el dia 16 de setembre. Més concretament, els empleats i empleades que es troben actualment fent treball en remot (la majoria de la plantilla de la Diputació), continuaran en aquesta situació, en els termes que s’establien al Protocol, fins que la Diba no hagi enllestit tots els treballs de caràcter logístic i organitzatiu que facin possible l’aplicació efectiva de l’acord sobre el teletreball. Si bé hores d’ara no tenim un cronograma precís al respecte, tenim constància que s’hi està treballant, i us hi anirem informant en la mesura que ens sigui possible, com també –entenem—ho farà, o ho hauria de fer, la pròpia Diputació. Recordeu, en tot cas, que aquest acord contempla que el teletreball serà voluntari, i que serem els empleats i empleades les que haurem de dir si ens acollim a aquesta opció, i també quants dies a la setmana voldrem fer teletreball, el qual haurem de combinar setmanalment amb jornades de treball presencial. De moment, i durant el període transitori que s’encetarà el dia 16, tots aquells i aquelles que ens trobem realitzant treball en remot continuarem amb aquesta modalitat de treball, si bé s’ha obert l’opció que de forma puntual (és a dir, en cap cas de forma continuada, ni tots els dies de la setmana), puguem acudir presencialment al centre de treball, si les necessitats del servei ho requereixen, o si personalment ho sol·licitem.
  • Pel que fa als companys i companyes que realitzaran treball presencial durant el període transitori, i que són bàsicament els que ja en realitzaven durant el període de vigència del Protocol, és important que sapigueu que entre els criteris acordats a la Comissió Tècnica hi ha la continuïtat de dues mesures organitzatives prèviament contemplades al Protocol, en concret: L’establiment d’horaris esglaonats d’entrada i de sortida i l’establiment de torns de de treball per part dels serveis, per tal de continuar garantint el compliment de les mesures preventives per a fer front a la COVID-19. Així mateix, els serveis tindran l’obligació d’adequar la presència física (presencial) als llocs de treball a la càrrega de feina realment existent, quan la seva activitat depengui de l’ocupació efectiva dels edificis. És a dir, en cap cas poden exigir la realització de treball presencial si la feina efectiva no ho justifica.
  • Més enllà d’això, i com hem dit anteriorment, es continuarà donant continuïtat a mesures anteriorment recollides al Protocol, relatives a mesures per a prevenir contagis (ús de mascareta, distància, disponibilitat als recintes de gel hidroalcohòlic, ventilació, neteja dels espais i estris de treball, senyalització, etc).

Des de la CGT valorem positivament, en línies generals, tant l’Acord del dia 2, com el document de criteris consensuat a la Comissió Tècnica, si bé hauríem desitjat, i així ho vam manifestar a les reunions, que es donés continuïtat també a la mesura de compactació de jornada contemplada originalment al Protocol, i també que s’hagués especificat l’obligació dels orgànics durant el període transitori d’haver de comunicar per escrit via correu electrònic amb caràcter previ i amb 48h d’antelació als empleats i empleades que continuïn fent treball en remot qualsevol necessitat de servei que justifiqués que haguessin d’acudir de forma puntual a fer treball presencial.

En qualsevol cas, restarem pendents i vigilants de la correcta aplicació de tot plegat, i de qualsevol possible conat de discrecionalitat més enllà dels criteris acordats que es pugui donar en qualsevol orgànic per part de qualsevol comandament. Tot plegat en vistes prioritàriament a preservar la seguretat i la salut dels nostres empleats i empleades i la prevenció de contagis, atès que l’escenari de pandèmia (com ha evidenciat de forma clara la cinquena onada que hem viscut aquest estiu) encara no ha finalitzat, i continua havent-hi moltes incerteses sobre l’escenari futur de la mateixa, malgrat l’avenç en la vacunació de la població. Dir-vos, per a acabar, que s’ha establert la continuïtat mentre duri la crisi sanitària tant de la Comissió Tècnica preexistent, com de la Comissió de Seguiment, en les quals tindrem participació la CGT, com a espais, respectivament, per a valorar l’evolució de la situació i per a supervisar l’aplicació a la Diputació de les mesures acordades.

Us seguirem informant. Salut!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

13 de setembre del 2021

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Comunicats, Covid-19, Salut laboral, Teletreball. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s