L’acord definitiu “inicial” sobre teletreball a la Diputació, amb algunes sorpreses de darrera hora

L’ACORD DEFINITIU “INICIAL” SOBRE TELETREBALL A LA DIPUTACIÓ, AMB ALGUNES SORPRESES DE DARRERA HORA

Companyes, companys,

Com la majoria ja sabeu, el dia 21 d’abril es va subscriure finalment a la Mesa General de Negociació de matèries comunes l’”Acord pel qual es regula, de manera inicial, la prestació de serveis en la modalitat de teletreball a la Diputació de Barcelona”, signat per la Corporació i els dos sindicats que, encara a dia d’avui, monopolitzen la negociació col·lectiva en aquesta casa. Fa unes setmanes ja us vam enviar un comunicat informant-vos del que sabíem al respecte (el podeu recuperar aquí: https://bit.ly/3eYA6KZ), gràcies al fet que se’ns va permetre participar amb caràcter previ a l’anomenada “Comissió Tècnica d’Estudi per a la proposta d’implantació d’un sistema de teletreball a la Diputació de Barcelona”, que és on es va estar configurant la proposta d’acord que posteriorment s’ha acabat formalitzant a la MGNmc. Revisant les 31 pàgines d’aquest acord definitiu, ens hem trobat amb alguna que altra sorpresa respecte del text que va sortir d’aquesta Comissió. Passem a analitzar aquestes sorpreses.

En primer lloc, cal dir que en cap de les reunions d’aquesta Comissió Tècnica no s’havia parlat de les funcions que es poden portar a terme a distància mitjançant l’ús de les tecnologies de la informació, però en aquest document signat per la Diba, CCOO i UGT, sí que es concreten i es recullen quinze activitats susceptibles de ser realitzades mitjançant el teletreball. Considerem que aquestes funcions s’haurien d’haver treballat prèviament a la Comissió Tècnica i que la relació de les mateixes introduïda en el document pot representar una limitació en l’accés efectiu al teletreball per part d’algunes categories laborals més específiques que les purament administratives.

Malgrat això, ens congratulem i considerem com a quelcom positiu el fet que s’hagi inclòs finalment en aquest acord una de les demandes que la CGT va posar sobre la taula a la Comissió Tècnica: que el personal que realitza treball presencial pugui també acollir-se al teletreball si realitza algunes de les funcions concretades a l’acord. Pensem que aquesta és una bona notícia, per exemple, per al personal de biblioteques i d’altres orgànics que realitzen atenció directa al públic, que haurien de poder combinar, si els treballadors i treballadores ho desitgen, les jornades presencials amb el teletreball.

Les despeses han estat, almenys per nosaltres, el tema estrella de les reunions a les quals hem pogut assistir, i una de les demandes que no ens hem cansat de posar sobre la taula, malgrat que per part patronal no volien ni sentir-ne a parlar. Cal dir que no figuraven en la relació inicial d’aspectes a tractar en la Comissió Tècnica, ja que la Diba, CCOO i UGT havien decidit prèviament limitar-ne l’abast decisori. En qualsevol cas, en aquesta se’ns va dir que la MGNmc encarregaria a la mateixa Comissió els treballs per a disposar d’una valoració del cost que comporta la modalitat de teletreball. Per a la nostra sorpresa, l’acord definitiu deixa a la pròpia MGNmc la potestat per a fer estudis de costos sobre aquest particular, no a la Comissió Tècnica. Considerem que aquest canvi està motivat, com sempre, per la voluntat d’intentar excloure el sindicats minoritaris de qualsevol àmbit de decisió en un aspecte tan important com són les despeses. Un aspecte que, a parer nostre, tant CCOO com UGT han pugnat per a excloure’l de l’acord sobre teletreball des del primer moment i que només nosaltres hem insistit en tractar.

Sobre aquest punt és bo recordar que a dia d’avui la Diputació només ha admès fer-se càrrec d’una part de les despeses generades pel treball en remot, les anomenades “despeses de connectivitat”, en virtut de l’acord subscrit a la MGNmc ja al desembre de l’any passat. Ara bé, mesos després de la signatura del mateix, aquest acord continua sense haver-se aplicat, els empleats i empleades no han vist encara ni un cèntim, i tenim seriosos dubtes que els RRHH de la Diba puguin arribar a sortir-se’n del seu particular atzucac amb la Intervenció per a fer efectiu el mateix. Estaria bé que els sindicats majoritaris expliquessin a la plantilla què passa amb això, i com és que es dediquen a subscriure compromisos amb la Diputació (com aquest de les despeses de connectivitat, però també l’acord sobre la Carrera Professional), els quals, un cop signats, ni s’implementen ni generen cap efecte pràctic.

El text definitiu de l’acord sobre teletreball estableix també que serà a la MGNmc, i no a la Comissió Tènica, on es decidiran els criteris de la tan necessària desconnexió digital. Una matèria que des de la CGT vam demanar que s’estudiés amb més profunditat, a causa de la seva complexitat. Considerem que la situació de pandèmia viscuda durant el darrer any ha abonat una cultura entre el personal directiu i de comandament de la Diputació que, en general i amb honroses excepcions, dona per bo el fet de tenir als empleats i les empleades disponibles més enllà de la seva jornada laboral. És necessari canviar-la. La sorpresa ha estat que també es tractarà aquest aspecte a la MGNmc en la qual, a dia d’avui, i encara, continuem estant exclosos.

El text de l’acord, en definitiva, retalla encara més les competències d’una Comissió Tècnica que ja les tenia retallades i acotades de bon inici. No sabem si es convocarà a aquesta Comissió per a l’elaboració de la guia per a garantir el bon ús dels equips informàtics i per a redactar el protocol d’actuació interna en cas de robatori o pèrdua d’aquests equips, tal i com figura a l’acord. El que sí sabem del cert és que la darrera sorpresa del text és ja tot un déjà vu: la comissió de seguiment i avaluació del teletreball es farà amb representació exclusivament de les seccions sindicals que tenen presència a la MGNmc. Un nou intent de limitar, doncs, la participació sindical. Primer ens exclouen de la Mesa i després pretenen que totes les comissions de seguiment estiguin sota l’aixopluc d’aquesta.

Doncs bé, malauradament pels signants d’aquest acord, el jutjat ens ha donat la raó i ha reconegut a la CGT el dret a formar part de la MGNmc de la Diputació de Barcelona. Vista la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 5 de Barcelona del proppassat 28 d’abril (https://bit.ly/3h4n1Bf), totes aquestes maniobres d’exclusió resulten encara més ridícules del que ja eren en sí mateixes. No volem finalitzar aquest comunicat sense reiterar a la Diputació la sol·licitud que vam registrar per escrit el proppassat 3 de maig: “Que (…) reconegui i garanteixi, (…) l’efectivitat de l’esmentada resolució judicial i, en conseqüència, convoqui a la màxima brevetat possible una reunió per a constituir novament la Mesa General de Negociació de matèries comunes, amb participació de la CGT, de tal manera que es pugui formalitzar el nostre dret, reconegut judicialment, a formar part de l’esmentada Mesa, com a subjecte de negociació amb la representativitat que la plantilla de la Diputació ens va atorgar a les Eleccions Sindicals de l’any 2019”.

PER A ACABAR

Volem aprofitar aquest enviament per a informar-vos també de l’acte informatiu que el Sindicat d’Administració Pública de Barcelona de la CGT organitza el divendres d’aquesta setmana, dia 21 de maig, sota el títol “La temporalitat laboral al sector públic: Una perspectiva jurídica i sindical”. L’acte tindrà lloc a les 17h a la Nau 69 de Can Batlló (C/Constitució 25, la Bordeta, BCN), i comptarà amb la participació de diversos juristes especialitzats en la problemàtica del personal interí i temporal de les administracions en abús de temporalitat. Teniu més informació de l’acte a la següent pàgina web, en la qual també podreu fer la inscripció per a assistir-hi (necessària, a causa de l’aforament limitat i les mesures de seguretat contra la COVID): http://www.stopabuso.org

Si us interessa el tema però no poguéssiu assistir, podreu seguir l’acte en streaming: https://youtu.be/sHyEbcV_P2k

Us adjuntem el cartell, per si desitgeu fer-ne difusió.

Salut!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

18 de maig del 2021

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.

ACTUALITZACIÓ (01/07/2021):

Dictamen de ratificació de l’Acord, aprovat pel Ple de la Diputació a la sessió del 30 de juny: Clicant aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Comunicats, Interines, Mesa de Negociació, Teletreball. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s