Comunicat sobre la campanya de vacunació contra la COVID-19 a la Diputació de Barcelona

COMUNICAT SOBRE LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ CONTRA LA COVID-19 A LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Companyes, companys,

Fem públic aquest comunicat per a alertar de diverses anomalies que hem pogut detectar en el procés de vacunació contra la COVID-19 encetat aquest mes de gener a la Diputació, en concret, entre el personal vinculat als centres de Respir de les Llars Mundet. Atesa l’escassedat actual pel que fa a la disponibilitat de vacunes, entenem que aquestes anomalies són greus i instem a la Diputació i a les autoritats sanitàries implicades a resoldre-les, per tal de no veure’ns obligades a emprendre nosaltres com a sindicat altres tipus de mesures.

La campanya de vacunació va iniciar-se a la Diputació el dia 12 de gener, data en la qual es va començar l’administració de la primera dosi de la vacuna de Pfizer/BioNtech. La comunicació de l’inici de la mateixa, així com la sol·licitud als treballadors i treballadores del seu consentiment es va realitzar durant el període de vacances, per la qual cosa, molta gent no va tenir temps a informar els seus caps del seu consentiment abans no acabés el període establert per fer-ho (un període que, a més, va ser escurçat després arbitràriament, ja que havia de finalitzar el dia 11 de gener, però en realitat es va tancar el dia 8). La conseqüència de tot plegat és que força personal assistencial de primera línia es va quedar fora de l’administració de la primera dosi en la seva fase d’inici.

Aquesta vacunació s’ha ofert, segons ens ha informat l’Oficina de Prevenció de Riscos i, en teoria, “seguint les directrius donades pel CatSalut, (…) a tot el personal adscrit a la Gerència de Serveis Residencials d’Estades Temporals i RESPIR i a 8 empleats de les Brigades de Manteniment que treballen de manera més habitual als centres residencials”. No entrarem a discutir aquí aquest criteri, però sí volem fer notar que, a partir del mateix, hores d’ara resulta que s’ha administrat ja la vacuna a algun personal directiu i de comandament, personal d’oficina no assistencial, i probablement també a personal que es troba realitzant treball en remot des del seu domicili, mentre que personal assistencial de primera línia que es troba treballant a Mundet en contacte quotidià amb els usuaris i usuàries dels serveis de Respir encara no han rebut la mateixa.

Considerem que això vulnera les pròpies recomanacions de vacunació establertes pel Departament de Salut (https://bit.ly/369AbXl), més concretament, allà on s’estipula la “priorització de grups per a la primera etapa de vacunació contra la COVID-19:

  1. Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d’atenció a grans dependents.
  2. Personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari.
  3. Un altre personal sanitari i sociosanitari.
  4. Grans dependents (persones amb un grau III de dependència, és a dir, amb necessitat d’intenses mesures de suport) que no estiguin actualment institucionalitzats.

Les primeres dosis de vacuna disponibles s’han d’utilitzar per vacunar les persones dels grups 1 i 2, en aquest ordre, i, després de completar aquests grups i en la mesura que hi hagi més disponibilitat de dosis, s’han de vacunar les persones dels grups 3 i 4″ (pàg. 11 del document, el subratllat és nostre).

I entenem que contradiu també la priorització establerta en l’anomenada “Estrategia de vacunación frente a COVID-19 en España” establerta pel Consell Interterritorial del Sistema Estatal de Salut (https://bit.ly/2LUdbEV, pàg. 4 i següents), de la qual es deriva l’anterior.

Volem fer públics, doncs, aquests fets i instar als responsables a posar-hi remei, assegurant que el procés de vacunació dóna realment prioritat al personal assistencial en actiu de primera línia, seguint les fases establertes per les pròpies autoritats sanitàries. És en base a aquest criteri, i no altre, que s’han d’organitzar els torns de vacunació. Entenem que hi ha personal no assistencial que probablement també haurà de ser vacunat, i tenim coneixement de la polèmica política al respecte suscitada els darrers dies i setmanes, que va més enllà de la Diputació. En qualsevol cas, fem una crida a tothom a actuar de manera solidària i socialment responsable, atesa l’actual –i previsiblement futura– insuficiència de vacunes, les quals tot sembla indicar que, malauradament, seran durant molt de temps un bé públic escàs (a causa de la dependència en la seva provisió dels interessos de grans empreses multinacionals privades, entre d’altres factors). No considerem admissible que s’administrin vacunes a comandaments o personal no assistencial d’oficina mentre tot el personal assistencial de primera línia que desitgi rebre la vacuna no l’hagi rebuda.

Desitgem que es recondueixi la situació en el sentit que hem assenyalat, per a evitar, com hem dit al principi, haver d’emprendre com a sindicat altres tipus de mesures.

Salut

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

26 de gener del 2021

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Comunicats, Covid-19, Salut laboral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s