Personal de la Xarxa de Biblioteques Municipals, les pàries de la Diputació de Barcelona?

PERSONAL DE LA XARXA DE BIBLIOTEQUES MUNICIPALS, LES PÀRIES DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA?

Si alguna cosa deixa en evidència aquesta pandèmia és la precària situació del personal de les biblioteques de la Diputació de Barcelona. A la manca de personal i de dotació pressupostària que arrosseguen aquests equipaments hem d’afegir la consideració que es dona a les bibliotecàries com a personal de segona categoria i aplicar-les una nova categoria laboral: “personal cedit als ajuntaments”.

Aquesta “nova categoria laboral“ i la repetició fins a la sacietat que el personal ha d’estar supeditat a les necessitats del servei fan de les bibliotecàries un col·lectiu especialment fràgil.

Mentre altres serveis redueixen el seu horari i restringeixen els seus serveis, des de la Gerència de Serveis de Biblioteques es recomana que les biblioteques recuperin un 80% del seu horari habitual. I tot pel fet que les biblioteques són (presumptament, segons la Generalitat) “espais refugi”. Una normativa inexistent que figura que obliga a les biblioteques a tornar al seu horari d’abans de la pandèmia. Si a això li sumem la manca de personal que caracteritza a la XBM ens reafirmem en que no hi ha cap motiu justificat per obrir les hores que planteja la gerent.

Tampoc estem d’acord amb el fet que el personal de les biblioteques sigui una excepció i treballi més de 7,5 h i estigui exposat al públic més temps amb l’excusa de les necessitats del servei. El Protocol recull que les jornades no han de ser superiors a 7,5 h i prioritza el treball no presencial.

Considerem que la proposta d’obertura de les biblioteques és completament abusiva. No hi ha cap motiu que justifiqui uns horaris tan amplis com els que es recomanen des de la Gerència.

Un altre aspecte que no preocupa gens a la gerent però sí a la CGT és l’aplicació a les biblioteques del Protocol mitjançant el qual s’estableixen criteris i mesures organitzatives, de prevenció i de protecció per a la represa de les activitats de la Diputació de Barcelona amb caràcter general en el procés de desescalada del confinament provocat per la COVID-19. Aquí la gerent es torna a rentar les mans mentre les bibliotecàries han de barallar-se amb l’ajuntament que li pertoca pidolant mampares, gel i altres EPIS que li corresponen com a treballadores de la Diputació de Barcelona.

Coneixem les pressions que el personal de biblioteques rep dels ajuntaments amb l’objectiu d’obrir el màxim d’hores amb el mínim de personal i, moltes vegades, sense el compliment de les mesures de seguretat recollides al protocol.

També volem manifestar la nostra inquietud per la creació i utilització del correu gsb.reobertura@diba.cat per a atendre a les consultes del personal de la XBM. Considerem que és la tècnica encarregada de biblioteques de l’Oficina de Prevenció de Riscos qui hauria d’administrar aquest correu amb la finalitat de garantir totes les mesures de seguretat que consten al protocol.

Aquests fets no haurien de suposar un impediment perquè s’apliquin totes les condicions de treball que tenen la resta del personal de la Diputació de Barcelona.

En les condicions actuals s’hauria de prioritzar el compliment del protocol i les mesures de seguretat que s’hi recullen i no l’ampliació dels horaris de les biblioteques en detriment de la seguretat del seu personal. Aquesta situació també es dona a les biblioteques del Consorci de Barcelona, que es regeix pel protocol de la Diputació de Barcelona.

Reclamem que es convoqui la Comissió Tècnica de la Xarxa de Biblioteques Municipals que es va acordar dins d’una Mesa General de Negociació de personal funcionari abans de la situació de pandèmia, amb presència de totes les seccions sindicals.

Sostenim que el personal de les biblioteques no ha de ser tractat com a personal cedit als ajuntaments. Exigim l’aplicació dels principis del Protocol al personal de la XBM, que es prioritzi el treball no presencial i que es torni a activar la cita prèvia a les biblioteques.

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

23 d’octubre del 2020

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Biblioteques, Covid-19, Jornada, Salut laboral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s