Comunicat en relació a l’aplicació del Protocol per a la represa en el cas del personal major de 60 anys

COMUNICAT EN RELACIÓ A L’APLICACIÓ DEL PROTOCOL PER A LA REPRESA EN EL CAS DEL PERSONAL MAJOR DE 60 ANYS

Companyes, companys,

Com sabeu, el dia 14 de maig es va formalitzar la signatura, per part dels Recursos Humans de la Diputació, CCOO i UGT de l’“Acord de la Mesa General de Negociació de matèries comunes de la Diputació de Barcelona sobre l’aprovació del Protocol mitjançant el qual s’estableixen criteris i mesures organitzatives, de prevenció i de protecció per a la represa de les activitats de la Diputació de Barcelona amb caràcter general en el procés de desescalada del confinament provocat per la COVID-19”. Aquest acord va ser posteriorment modificat en una altra reunió de la MGNmc 5 dies més tard, el 19 de maig. La versió actual del mateix de la qual disposem és la del Dictamen que es va portar la setmana passada a Comissió Informativa (el teniu en aquest enllaç: https://bit.ly/3eetULs). En principi, per la informació que tenim, es preveu que aquest Dictamen es porti al Ple de dijous vinent (28 de maig) per a la seva aprovació.

Un dels criteris que es recull en el Dictamen, dins de les mesures excepcionals per als col·lectius d’alt risc, en aplicació del “Procediment d’actuació per als Serveis de Prevenció de Riscos Laborals front a l’exposició al coronavirus (SARS-COV-2)” del Ministeri de Sanitat (darrera actualització: https://bit.ly/2WXHux4), és que les empleades que compleixin les condicions per a ser considerades personal especialment sensible o vulnerable en cas de contagi “han de prestar serveis de manera no presencial i en cas que no sigui possible, sempre i quan no hagin accedit a la situació d’incapacitat temporal, se’ls concedirà el permís regulat a l’article 48 j) del TREBEP”. I, en concret, pel que fa al personal de més de 60 anys, es diposa que “el criteri de vulnerabilitat serà atorgat d’ofici”.

Es tracta d’un criteri adoptat a proposta de RRHH que no va ser objecte d’especial debat o controvèrsia a les reunions de la Comissió Tècnica prèvies a la formalització de l’acord en les quals nosaltres vam participar, on sí que es van discutir molts altres extrems de la proposta de Protocol. Per part nostra, vam considerar i considerem que es tracta d’una mesura garantista de la salut de les treballadores, si bé resulta evident que es tracta d’una simplificació del que disposa el propi Procediment del Ministeri, en fer extensiva amb caràcter general l’exempció del treball presencial a tot el col·lectiu major de 60 anys, més enllà de l’avaluació concreta del risc del seu lloc de treball.

Divendres de la setmana passada vam ser convocades a una nova reunió de la Comissió Tècnica, arran d’algunes discrepàncies que la CGT, i també altres sindicats, havíem manifestat sobre el contingut de les Instruccions per a la concessió del permís per deures inexcusables previst a l’article 48 j) del TREBEP, que la Direcció dels Serveis de RRHH havia elaborat i distribuït a les direccions de tots els orgànics. En aquesta reunió se’ns va demanar la nostra opinió sobre la possibilitat d’arbitrar mecanismes de “voluntarietat” pel que fa al treball presencial del personal major de 60 anys. Per part nostra, vam manifestar que no n’érem partidaris, bàsicament perquè desconfiem de l’ús que puguin fer alguns comandaments en determinades Gerències d’aquesta “voluntarietat”. Entenem, doncs, que el criteri ha de ser d’aplicació general, o bé estar sotmès a l’avaluació concreta per part de l’OPR del risc del lloc de treball.

Tanmateix, volem expressar la nostra opinió també sobre algunes casuístiques de les que hem tingut coneixement, ja que entenem que el criteri adoptat genera en alguns casos efectes perversos que la Diputació hauria de valorar i evitar, i així li hem fet saber per escrit. Una d’elles va ser exposada pels companys de la I-CSC en aquella reunió del divendres passat, exemplificada en el cas concret de les persones majors de 60 anys que es troben a la borsa de treball del Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals, a les quals la Diputació ha comunicat que no seran contractades per a la campanya d’enguany. Des de la CGT considerem que en el cas anteriorment referit, i en tots aquells que presentin característiques anàlogues (persones que es troben en borses de treball, que es queden sense feina –per tant, sense ingressos i sense cotització– en aplicació del criteri contingut al Protocol, i amb un risc baix de contagi associat al seu lloc de treball) la Diputació ha de valorar la forma de fer una excepció, i així ho hem sol·licitat per escrit. En el cas concret del personal que es troba a la borsa del Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals, que només treballa a la campanya d’incendis dos mesos i mig, en plena natura, seria poc comprensible que no s’atengués aquesta sol·licitud.

La segona casuística a la qual ens volem referir és la del personal que treballa a torns als serveis assistencials de Mundet, i de forma especial aquell que es troba en l’escala més baixa del ventall retributiu de la Diputació, els operaris i operàries de serveis. Per a aquest personal un component important de les seves migrades nòmines és la retribució dels festius i dels caps de setmana, del qual es veuran privats en cas de tenir més de 60 anys i haver-se de quedar a casa. Som del parer que la Diputació hauria de considerar la compensació de la pèrdua d’ingressos per a aquest personal durant el període en el qual sigui d’aplicació aquesta mesura, i així li hem sol·licitat també per escrit. No ens semblaria just, en cap cas, que personal que ha estat formant part de serveis essencials i en primera línia des del minut zero de la present crisi sanitària veiés ara reduït el seu salari a causa de l’aplicació d’una mesura preventiva.

En el moment d’escriure el present comunicat restem a l’espera de resposta per part dels Serveis de RRHH en relació a aquestes sol·licituds, les quals considerem que són perfectament raonables i assumibles per part de la Diputació.

Salut

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

25 de maig del 2020

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Borses de treball, Covid-19, Operàries de serveis, Parcs Naturals, Salut laboral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s