Comunicat sobre la represa de la negociació col·lectiva a la Diputació després de l’estiu

COMUNICAT SOBRE LA REPRESA DE LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA A LA DIPUTACIÓ DESPRÉS DE L’ESTIU

Companyes, companys,

Us enviem aquesta nota per a informar-vos de la represa de la negociació col·lectiva a la Diputació després de l’estiu. Dijous passat, 27 de setembre, vam ser convocades per a realitzar la primera reunió de la Mesa General de Negociació del “nou curs”. Les matèries a tractar eren les següents:

  • Implementació LPGE quant a la possibilitat de l’increment addicional de retribucions 0.3, disposat a l’article 18, dos, de la Llei.
  • Proposta d’implementació LPGE quant a la complementació de la retribució en supòsits d’IT
  • Proposta de revisió del sistema de millores socials/premis per anys de servei
  • Proposta de revisió del complement de productivitat
  • Situació personal PA
  • Implementació LPGE quant a la possibilitat de revisió de la jornada ordinària en els termes que preveu la D.A.130ª de la Llei.

Com podreu observar, entre aquestes hi ha dues de les qüestions que portem aproximadament un any negociant amb la Diba arran del famós i infaust informe de la Sindicatura de Comptes de l’estiu passat, en concret, el dels premis per anys de serveis i el del complement de productivitat (on s’encabeix la paga de Sant Jordi). Hores d’ara el que us podem avançar és que, almenys des de la CGT, hem realitzat un esforç per a aproximar les posicions de les parts per tal de poder tancar aviat un principi d’acord en cadascuna d’aquestes matèries, que pugui ser portat aviat a Assemblea general de treballadores i treballadors per a que sigui la plantilla qui decideixi al respecte. La pilota ara mateix es troba a la teulada de la banda patronal, atès que nosaltres considerem que hem posat prou alternatives sobre la taula per a desencallar tots dos temes, i que RRHH sap perfectament on està la nostra línia vermella, sobretot pel que fa a la primera de les matèries esmentades. Comptem que estarem en condicions de donar-vos una informació més detallada al respecte després de la reunió de MGN prevista per al proper 11 d’octubre. Ens reiterem en el que hem dit sempre des que se’ns van posar aquests temes, ara fa més d’un any, sobre la taula: La CGT no signa retallades, i la decisió última sobre els mateixos correspondrà a la plantilla en Assemblea.

Independentment d’això, la qüestió dels premis tindrà el seu recorregut en via contenciosa administrativa, tal i com ens vam comprometre amb tots vosaltres, perquè des de la CGT no podem passar per alt quelcom que entenem que és un incompliment del nostre Acord sobre condicions de treball i Conveni col·lectiu. L’escrit d’interposició del recurs contenciós administratiu ja ha estat presentat al jutjat per part de la Federació d’Administració Pública de la CGT de Catalunya.

Pel que fa a l’aplicació de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat 2018, en allò que té a veure amb l’augment retributiu: Com sabeu, el mateix dia 27 el Ple de la Diputació va aprovar el dictamen per a aplicar els trams d’augment corresponent a l’1,5% fix i al 0,25% variable que preveu aquesta llei. La Direcció de Serveis de RRHH en va informar a tots els treballadors i treballadores en una breu nota al seu darrer butlletí, que podeu trobar a Intradiba (http://ves.cat/ensW). En aquest altre enllaç podeu consultar el dictamen que es va portar al Ple per a la seva aprovació, amb el detall de les taules retributives actualitzades: http://ves.cat/entj

Cal dir que aquesta part de l’increment salarial no ha estat sotmesa específicament a negociació a la Diputació, atès que aquesta s’ha limitat a aplicar la norma disposada pel legislador estatal i el govern espanyol. Com sabeu, aquest augment de la LPGE 2018 es deriva d’un acord de la Mesa General de Funció Pública estatal, en el qual la CGT no hi té presència. Tot i que suposa la major actualització anual dels nostres sous des que va començar el darrer període de retallada i congelació dels mateixos, l’any 2010, resulta evident per a nosaltres que no compensa en absolut tot el poder adquisitiu que hem perdut des d’aleshores, i que només ens fa recuperar una mínima part del mateix.

En qualsevol cas, l’augment aprovat se’ns repercutirà ja a la nòmina del mes d’octubre, mes en el qual també se’ns abonaran els endarreriments (o, almenys, la majoria d’aquests).

Resta en procés de negociació l’aplicació del 0,3% de la massa salarial de la Diputació que la LPGE 2018 admet que es pugui destinar també enguany a la plantilla com a fons addicional (tram addicional en administracions amb superàvit). RRHH té sobre la taula les nostres propostes al respecte, i esperem avançar en la propera reunió de MGN, prevista per a l’11 d’octubre, en la perspectiva de tenir un acord aviat, i que els diners d’aquest fons addicional ens puguin ser abonats al mes de novembre (que és el que nosaltres desitjaríem) o, si més no, abans de finals d’any. Tanmateix, no sabem si tindrem sorpreses sobre aquest particular, atès que hores d’ara la Diputació no ha aclarit encara de forma definitiva quins conceptes considera que s’han d’incloure dins del concepte “massa salarial”.

Una altra matèria que està també en procés de negociació és la revisió de la regulació de les IT (Incapacitats Temporals), també derivada de la LPGE 2018, la qual hauria de permetre “despenalitzar” la retallada en el complement de prestació durant els primers 20 dies de baixa mèdica per contingències comunes que ens va venir imposada via “decretazo” pel govern espanyol l’any 2012. Probablement serà una qüestió que ens ocuparà diverses reunions, atès que la part patronal ens ha avançat verbalment una proposta en la que pretén penalitzar les indisposicions de jornada completa i endurir el control de la justificació de les mateixes, la qual cosa –com és lògic– no ens sona gens bé.

Pel que fa a la jornada de treball, la Diputació ens ha manifestat la seva disposició a negociar el retorn a la jornada general de 35 hores a la Diputació, possibilitat derivada també de la LPGE. Esperem veure com es concreta això d’aquí a finals d’any. Evidentment, si arribéssim al punt de negociar i posar-nos d’acord sobre aquest tema, això desactivaria el conflicte al voltant d’una de les regulacions qüestionades també l’estiu passat pel nefast informe de la Sindicatura de Comptes. En qualsevol cas, caldrà veure com es desenvolupa aquesta qüestió, quines propostes ens porten, i si la part patronal encara aquest procés amb voluntat constructiva o no.

Per últim, però no per això el punt menys important, la situació del personal operari de serveis (PA). La Diputació ens ha informat que s’està avançant en els treballs tècnics conduents a la valoració dels llocs de treball del col·lectiu i que aquesta, en principi, haurà d’estar enllestida el mes d’octubre. Entenem que aquest és un mecanisme que hauria de permetre constatar que els companys i companyes PA mereixen un augment en les seves retribucions. A banda d’aquest aspecte, el retributiu, que no és precisament menor, la Diputació hauria de començar a posar fil a l’agulla en la resta de matèries que tenen a veure amb les condicions de treball del col·lectiu, i sobre les quals es va comprometre (tant a la MGN com a la mediació amb el Departament de Treball) a tractar arran de la convocatòria d’aturada parcial del mes d’abril passat. Portem molt de temps esperant, quan el compromís inicial era intentar avançar en aquestes matèries en un parell de mesos. I la paciència de les companyes i companys d’aquest col·lectiu, que fa molts anys que acumulen greuges, no és pas infinita.

Finalment, sobre les afirmacions fetes en el comunicat recent d’un altre sindicat, en el qual s’esmenta la CGT, no farem cap comentari, perquè considerem que es desqualifiquen per sí soles. No perdrem el temps en valorar aquí l’acció sindical de ningú. Ni la inacció tampoc.

Us seguirem informant…

Salut!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

3 d’octubre del 2018

—-

Comunicat per a descarregar, en PDF: Clicant aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Comunicats, Jornada, Mesa de Negociació, Millores socials, Operàries de serveis. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s